kleding party Pomp de Lux

mini-en-me2
mini-en-me

Woensdag avond ging ik naar een kleding party van het kinderkleding merk Pomp de Lux.
Mijn buurvrouw is een van de twee eigenaressen van Mini en Me in Woerden. Een kei leuke winkel voor zwangerschap en baby mode. Toen ik zwanger was van Lisa keerde ik het hele internet om naar een leuke, hippe zwangerschapsmode. In reguliere winkels hing naar mijn mening vooral suffe kleding.Toen zij hier deze winkel begonnen sprongen velen met mij een gaatje in de lucht.
Als je mij een beetje kent zou je kunnen denken dat ik veroordelend tegen niet-biologisch, niet-milieu vriendelijk of arbeidsvriendelijk sta. Dat is ook zo. Ik vind dat wij rijke westerlingen verantwoordelijkheid moeten nemen. Ik denk namelijk dat het niet de bedoeling is dat we de aarde verwoesten. We kunnen niet meer zeggen; het is nu eenmaal zo. Maar ik geloof ook niet dat deze veranderingen over een nacht ijs gaan.
Ik koop mijn kleding zoveel mogelijk tweede hands en duurzaam. Voor de kinderen heb ik altijd veel gekregen en ik geef ook weer veel door, waar ik heel blij mee ben. Ik houd ook enorm van de kleding Shuffle avondjes met vriendinnen. Als ik verbitterd was geraakt, was ik de ‘reguliere’ winkels niet meer binnengestapt. Boycotten heeft niet altijd zin (mijn mening over het boycotten van dieren eten zal ik toelichten in een nieuwe blog).
Als we van de een op de andere dag niet meer zouden kopen uit de gangbare kleding winkels, zouden al die mama’s en kindertjes in India geen werk meer hebben. Ik ben dus veel meer voorstander van het veranderen van bestaande productiestromen. En uiteraard ben ik groot fan van merken die volledig eco opstarten (anno 2017 kun je geen bedrijf meer starten zonder te kijken naar de gevolgen voor de aarde). Amper zes jaar geleden vonden mijn gesprekspartners het heel nobel maar onrealistisch dat ik mijn tassen van ecologisch katoen, zonder gif gekleurde stoffen wilde maken. Moet je eens kijken hoeveel merken nu ondertussen overgestapt op dit sprookje!

Zo ook het merk Pomp de Lux. Vorig jaar maakte iemand via Instagram mij attent op dit merk en toen ik naar de website ging kwam ik erachter dat ik het merk al eerder als leuk had bestempeld. Een Deens merk. Ze verkopen online en op party’s, ze hebben geen vaste retailers. 95% van de collectie heeft het Ökotex keurmerk. Als bedrijven tenminste 30% van hun productie gecertificeerd hebben volgens de Ökotex standard 100 én zij voldoen aan aanvullende criteria op het gebied van verantwoord produceren, kunnen zij in aanmerking komen voor Ökotex standard 1000 certificering. Het bedrijf moet dan bijvoorbeeld aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben.
Beetje jammer is wel dat het keurmerk niet vermeld staat op de hun website. Gastvrouw Klazina vertelde me dus dat 95% van de kleding van stoffen met het keurmerk gemaakt is, maar dat ze het keurmerk nog niet hebben aangevraagd. Dit lijkt een smoes maar is het niet. Dit keurmerk is duur, door het controle proces. Je krijgt het dus niet zomaar. Ik kan het weten. Al mijn meditatie kussentjes en yoga broeken die ik verkoop op mijn website zijn gemaakt van stoffen met dit keurmerk, maar ik mag dit niet officieel vermelden, omdat ik het proces niet kan betalen. Voor mij was dit een eyeopener gisteravond. Als ik niet even door had gevraagd had ik gedacht dat slechts één basic lijn (waar het op de stof gedrukt staat) verantwoord was. Wat ook weer zegt dat het loont om (zeker als groot merk) dit keurmerk aan te vragen en er reclame mee te maken…

Als het goed is komen mijn bestelde kleertjes volgende week binnen, ik houd van pakjes (en daardoor ook een beetje van de postbode ;))

Judith en Femke, bedankt voor het organiseren van deze geslaagde party!