Het leven en het yogamatje

yogawerkplaats02yogawerkplaats01

Als ik niet te stoppen ben, moet ik altijd even stoppen. Dat doe ik op een yogamatje en op een meditatie kussentje. Maar soms stopt het daar ook niet. Soms duurt het uur te lang, soms raffel ik af of ratel ik door. Soms zijn de houdingen te moeilijk. Yoga is als het leven. Soms is het niet zo als je het had verwacht. Meestal lukt het pas als je je overgeeft. En pas als ik me er bij neer leg, geeft het niet als het niet lukt.
Mijn matje heeft mij geleerd niet op de geven, dat ik links of rechtsom kan gaan, of dat ik gewoon nog even geduld moet hebben. Geen dag is hetzelfde en geen gevoel is blijvend. Hecht niet aan succes en baal niet van teleurstelling. Kijk wat komen gaat. Daarom is yoga nooit saai, er komt steeds wat inzicht (en buigzaamheid) bij en er gaat wat irritatie van af.
De yogawerkplaats belichaamt de weg. Ze is anderhalf jaar oud, maar draagt een verhaal alsof het mijn leven is. Of het leven van de mooie vrouw die haar ter wereld bracht: Nonja.
Misschien praat ik nu abracadabra, maar ik vraag het gewoon; ken je dat, dat je totaal in paniek kan raken van alles wat je nog moet/wil doen? En dat je dan maar niks meer doet? Mijn yoga matje heeft me geleerd om dan te ademen, soms heeft mijn matje de stem van Nonja die dan zegt ‘Ááádem’.  De weg van yoga leert me ook, niet op te geven, het nog eens te proberen. Issues niet weg te stoppen, ze komen toch terug. Of het nou het uitruimen van de vaatwasser is of een gewoonte die me dwars zit.
Lijf en leven wordt lichter door het beoefenen van yoga. Flexibel en bereid om door te gaan zonder streng te zijn.
Misschien komt het door Nonja en de yogawerkplaats dat ik heb geleerd mijn dromen niet op te geven.
Geen weg ligt vast, ook die van de Yogawerkplaats en Nonja niet.
Yoga is meer dan het matje. En ons hart werkt aan de weg van het leven.
dreams-dont-work-unless-you-do

Een mooi paasweekend voor iedereen!