Een ei hoort erbij…

…daar ben ik dus van terug gekomen. Ze is nu aan het doordraaien, die Anouk, haha! ­čśë
Bij mijn eerdere pogingen om vegetarisch of veganistisch te gaan eten, vroeg ik me af waarom  veganisten geen ei eten. Mijn eerste gedachte was dat ik het een beetje overdreven vond. Een kip legt een ei en wij eten het op. Het ei is geen kuiken en ook niet de menstruatie van een kip (zoals de meiden van the Green Happiness zeggen). Dit keer wilde ik over dierlijke voedingsmiddelen alles te weten komen, om sterk in mijn schoenen te kunnen staan als ik met anderen praat, maar vooral voor mezelf, om een duidelijke keuze te maken en niet meer terug te vallen.
Een vleeskip is door gefokt om in korte tijd zo dik mogelijk te worden en een legkip is door gefokt om zo veel mogelijk eieren te leggen. Jaren terug legde een een leghen 80 eieren per jaar, nu 300. Nederland is de grootste eieren exporteur ter wereld… Als de eieren uitkomen, gaan de hennetjes naar een doorfokbedrijf om uit te groeien tot een leghen van 1500 gram en de haantjes zijn nutteloos. Deze worden vergast met kooldioxide of levend vermalen. Ze kunnen niet als vleeskip verkocht worden want doordat het ras voor eieren gefokt is, kunnen ze niet vetgemest worden. Eieren eten is dus niet zonder dierenleed. Over de voor en nadelen van eieren zijn de experts nog niet uit. Dit filmpje vind ik erg interessant als je op zoek gaat naar nadelen van ei.
En op biologische en biologisch dynamische boerderijen dan? Daar hebben de kippen iets meer ruimte (10 kippen per vierkante meter i.p.v. een A4 tje per kip) ├ęn mogen de kippen hun snavel houden. De haantjes zijn helaas nog steeds nutteloos en worden vernietigd. 40 miljoen eendagshaantjes in Nederland per jaar.
zooo_foto_0015_10_kuiken_1

Daarom voor mij geen ei meer. Misschien als ik ooit een eigen kip zou hebben, maar daar moet ik dan opnieuw eens goed over na denken…

Gisteren maakte ik vegan eiersalade met kala namak (op deze website ook een recept voor scrumbled vegg (tofu). De kinderen vinden deze heel lekker en wilden het meteen mee naar school vandaag. Ik heb een beetje veel besteld van het kala namak dus als je wat wil gebruiken om het een keer te proberen hoor ik het (laat een reactie achter).
Met Pasen verraste mijn moeder ons met vegan meringue volgens dit recept van Yvette van Boven. Ze waren heerlijk. Komt natuurlijk door de suiker, maar zo zie je maar, ook daar heb je geen ei voor nodig!
Mam, jou wil ik nog even bedanken. Dat je ons altijd hebt gezegd onze eigen weg te lopen, ons het vertrouwen en liefde hebt gegeven om dat de doen. Door jou motto “Leven en laten leven” voel ik me gesterkt deze weg te gaan en tegelijk geen voordelen te hebben over anderen. Jij staat achter mij, leest mijn stukjes en houdt van mij. Ik hou van jou! x