Een maand vegan; hoe het beviel

natuurhuisje
vegan-lunch
koeien
markt-perigueuxGoed. nou, mazzel, fijne dag nog!
Hihi, nee hier komt mijn verhaal. Eén van mijn wensen was en is, iets voor de wereld te doen. Op een manier die bij mij past. Omdat ik gezinsmanager ben, doet de rest dan automatisch mee en dat is niet niks. Toch leeft de kwestie in meer mensen dan ik dacht. Kinderen houden van dieren en voelen zich betrokken bij de wereld. Ze zijn minder voorgeprogrammeerd met gewoontes dan wij en komen met vernieuwende ideeën.
Eerder at ik al eens een jaar geen vlees en zo min mogelijk zuivel. Maar…toen dacht ik nog dat dingen in het leven vanzelf gingen. Ik ben heel lui van aard en heb oorspronkelijk een enorme hekel aan klussen die terug komen. Eigenlijk deed ik gewoon altijd heel hard mijn best met nukkig doen in de hoop dat de was zich niet opnieuw opstapelde en dat het eten vanzelf op tafel zou komen.

Het kost energie en moeite.

Wat ik dus ook aanpak in mijn leven, het heeft allemaal aandacht, energie en planning nodig. Mijn eerste conclusie is dan ook dat het niet uit maakt wat je aan gaat pakken, het kost zoiezo moeite. Helaas moet ik dan ook toegeven (aan mijn lief voornamelijk) dat om een project te laten slagen ik een doel, een waarom en een planning moet maken. Vegan eten is niet anders dan sporten, diëten of een opleiding volgen. Het voordeel (vind ik) is dat het niet tijdelijk is, dus de veranderingen die ik doorvoer zijn blijvend en zullen dus routine worden. Kom ik meteen bij mijn tweede conclusie…

Een goede voorbereiding is noodzakelijk.

Een dingetje dus in mijn leven. Van te voren nadenken over een dag of de week. Plannen. Wat eten we, gaan we nog ergens op bezoek of op vakantie. Kan je overleggen met de gastvrouw, of is het beter om wat mee te nemen? Googelen wat zuurdesembrood is in het Frans en uitzoeken of er een oven in het huisje zit.
Maar ook op korter termijn. Fruit uit de vriezer halen voor de ochtend smoothie (ik kan echt niet wennen aan overnight oats!). Om 6:00 opstaan om yoga gedaan te hebben voor ik alle boterhammen smeer.
Over drie dingen zijn alle gezondheidsdeskundigen het in elk geval eens: eet meer groente, slaap voldoende en beweeg. Als je dus genoeg (dan bedoel ik bij elke maaltijd iets) groente binnen krijgt, is vegan eten gezonder dan een menu wat dierlijke producten bevat, daar ben ik van overtuigd. Er zijn vast erg ongezonde veganisten en hele gezonde vlees en zuivel eters. Het gaat om de inname van fruit en vooral groente. Ik zorg dus dat de kinderen bij het ontbijt een glas groentesap of een spinazie smoothie drinken. Als lunch een broodje gezond met sla, tomaat, komkommer of avocado met zongedroogde tomaatjes en bieslook en bij het diner weer voornamelijk groente. Als ik dus niet vooruit denk en maaltijden voorbereid, nemen we gauw chips, crackers of een matze met kokos suiker.

Vervangen van je lekkerste dingen.

Ik heb een lijstje gemaakt van de dingen die we als gezin graag eten en ben daar snel een vegan vervanging voor gaan zoeken. In ons geval zijn dat:
* Pesto (dit recept is heerlijk, ik kreeg haar door van mijn moeder)
* Parmezaanse kaas (gistvlokken moet je in huis halen om alles een kaassmaak te geven, echt geweldig! gewoon bij AH)
* Eiersalade (hier het recept, ik heb kala namak in huis, als je wilt…)
* Chocola (de meeste pure soorten zijn zonder melk)
* Croissantjes voor af en toe (die van de Aldi om af te bakken)
* Snoepjes en koekjes voor soms (hier een hele lijst met dingen die vegan zijn)

Zuurdesem brood en waddenzee brood bij Ko van dalen zijn lactose vrij, dus die kopen we. Ik heb ondervonden dat ik om te beginnen de maaltijden moet blijven maken die we al maakten, alleen de dierlijke producten vervangen. Nieuwe gerechten die tijd kosten introduceer ik als ik even wat meer tijd heb.

100% bestaat niet.

Eerlijk is eerlijk. 100% vegan kan niet (meteen). Toen ik in de natuurwinkel vegan chocolade eitjes stond uit te zoeken, raakte ik in gesprek met iemand en toen nam ik per ongeluk toch die met melk mee. Onderweg naar onze vakantie bestemming lunchte we onverwachts bij mijn schoonzusje, ze weet niet wat we aan het doen zijn en maakte een heerlijke taart en kreeg eieren van vrienden in de buurt die hun kippen los hebben scharrelen. Daar maakte ik bewust een uitzondering voor. We hebben zoiezo als gezin afgesproken dat we ieder onze eigen afwegingen maken als we op bezoek zijn. We willen onze kinderen zelf laten nadenken over deze levensvragen.
Ik had afgelopen zaterdag een zwak moment. Zonder vlees kan ik prima, daarmee kom ik niet in de verleiding. Maar een cappuccino genoot ik altijd erg van (ondanks dat mijn darmen melk niet waarderen). De pompier had geen sojamelk en toen bestelde ik in een vlaag toch een gewone. Plezierig was het om te merken dat het me niet zo lekker meer smaakte, ondertussen heb ik liever zwart.

Geestelijk voer blijven innemen.

Een andere conclusie is dat ik aan mezelf merk dat ik moet blijven lezen over dierenleed, milieu vervuiling door veeteelt en de gezondheid van de mens om mezelf gefocust te houden. Waarom doe ik dit ook al weer. Cowspiracy, meat the truth, earthlings moeten we nog afkijken en Vegucated, Sea the truth en Forks over knives willen we nog kijken. Ongetwijfeld is er nog meer goeds te lezen en kijken. We nemen dingen ook in twijfel trouwens en zoeken de andere kant van het verhaal op. Mijn conclusie blijft dat de sterkste reden om wel dierlijke producten te eten ons ego (het sentiment van smaak) is. Zaak dus om de gezelligheid en de band met de mensen waarmee we onze maaltijden nuttigen te benadrukken. Dat is waar het eigenlijk om gaat en dat zou normaal moeten zijn…
Trouwens, Dieren eten van Jonathan Safran Foer is echt een knijter goed boek, ook als je niet van plan bent veganist te worden!

Het leven verder leven.

Zo kom ik bij mijn volgende conclusie. Ik kwam erachter dat ik steeds iets nieuws bedenk om jeu aan mijn leven te geven. Gelukkig ontdekte ik ook mindfulness en meditatie om te genieten van elk moment, maar die rusteloosheid zit in mij. Iets wat ik van mezelf heb geaccepteerd. To keep my balance I must keep moving. Groei maakt mijn leven interessant, maar ik moet het wel afwisselen met verdieping. Mijn huidige interesses en talenten uitbouwen is even leuk.
aan-tafel

Zo ga ik nu dus weer door met het grondig opruimen van onze spullen om een andere wens van ons te verwezenlijken; slechts bezitten wat we nodig hebben, of kei blij van worden, zoals Marie Kondo zegt.
Ik geloof dat mijn kinderen en mijn lief hebben genoten van de Vegan Challenge, of het viel ze in elk geval niet tegen. Mijn leven zal voortaan vegan zijn en daar voel ik me kei blij door.
Nu eerst eens een stukje chococaramel slice (hoe lekker zal ie wel niet smaken als ik er pistache nootjes overheen had gedaan!) en een kop thee.

liefs Anouk