Paasweekend

smoothie-bowlPasen gaat gepaard bij mij met een gevoel van lente, viooltjes, iets van gele kleding en lekker eten. Zo heb ik het geleerd en omdat we altijd fijn met de familie bij elkaar zijn (behalve als we een weekendje weg zijn) is het ook bijkletsen en samen zijn. Toen ons eerste kleine meisje naar school ging kozen we voor een christelijke school. Om twee redenen; de school gaf ons het beste gevoel van de scholen waar we naar gingen kijken en Stephen is blij met zijn christelijke basis en ik, ondanks mijn niet-gelovige opvoeding, was er zeker niet over uit of God bestond. Ik voelde eigenlijk dat God er is, maar had veel vragen. Mijn weg die volgde bestond uit lezen over het christendom, boeddhisme en veel stilte opzoeken door meditatie. Ik kwam erachter dat wanneer mijn hoofd stopte, mijn gevoel mij meer kon vertellen. Er kwam een liefde voor het leven, voor de kleine dingen waar ik me eerst aan kon irriteren. Die liefde kan de kracht van God zijn, je gedragen voelen… Toch is geloof voor mij geen hoop maar een actie. Ik wil niet wachten tot er iemand op staat met de oplossing. Wij mensen hebben de kracht gekregen om te zorgen voor elkaar en de aarde, met al haar bewoners. Ik weet het, omdat iedereen daar een ander idee over heeft zou het misschien beter zijn om te vertrouwen op het plan van God…

Voor ik vertel hoe we onze eerste vegan pasen hebben overleefd wil ik je vertellen over gisteren.
De nacht na tweede paasdag stortte ik een beetje in. Mijn lijf deed overal pijn, eerst alleen de plekken die al gevoelig waren (tussen mijn schouderbladen van het tillen van de baby en een val tijdens de wintersport, niet eens op ski’s :)) en daarna polsen, enkels, onderrug en toen ging er een belletje rinkelen. Dit lijkt op griep. Had ik te hard gewerkt de afgelopen weken om alles (ons eten en het huis) zo goed mogelijk te doen om het te laten slagen? Had ik iets opgelopen? Mis ik een voedingsstof? Ik weet het niet, maar ik zag het even helemaal niet meer zitten. Doen we er wel goed aan. Als al die info over dierenleed, milieu belasting (EXTREME milieu vervuiling) en zelfs gezondheid, zo voor het oprapen liggen, waarom is niet ondertussen iedereen gestopt met vlees eten? Veel argumentaties kon ik wel geven. “Vlees is gewoon lekker en het wordt gemaakt om op te eten”, “Wat heeft het voor nut, we zijn waarschijnlijk al te laat met het redden van de wereld”, “Organisaties die ons voorlichten over voeding en zelfs artsen, zeggen dat we dierlijke vetten en zuivel nodig hebben”.
Mijn hoofd maakte overuren, ik kreeg er hoofdpijn van. Velen zullen dan misschien tegen me willen zeggen, maak je er dan niet zo druk om, als je mindert met vlees eten, doe je toch al een hele hoop!
Ik moet inderdaad weer gewoon verder gaan met leven, maar me er niet druk om maken, zal nooit meer kunnen. Ik geloof in een toekomst op deze planeet en dat het absoluut niet de bedoeling kan zijn dat we de aarde zo enorm verpesten. We hebben bijna alle ruimte ingenomen van wilde dieren en natuur voor de verbouwing van ons vlees. Met een beetje minderen gaan we dat niet oplossen. Zo kwam de vraag in mij op waarom christenen vlees eten (niet alle christenen, net als dat niet alle boeddhisten vegetariërs) zijn. Na wat googelen vond ik deze antwoorden aannemelijk. Ik heb ook zo het idee dat het niemand echt kwalijk te nemen, aangezien overheden het overgrote deel van de werkelijke impact op onze aarde niet communiceren (of niet (willen) weten. De omvang is niet te overzien, de belangen voor de economie te groot. Nederland is het vee dichtste land ter wereld. Geen land ter wereld heeft zoveel legbatterijkippen, vleeskippen, onverdoofd gecastreerde biggen en vleeskalveren met bloedarmoede per vierkante kilometer als Nederland. Ik vroeg me af of er ook veganistische christenen zijn en vond het mooie verhaal van Hans Bouma.

Onze paasdagen waren heerlijk. We maakten croissants met kant en klaar croissant deeg van Aldi (op deze website veel producten die makkelijk te vervangen zijn), smoothie bowls (veel recepten te vinden en mooiere plaatjes dan die van ons :)) vegan heksenkaas voor op toast en chocolade eieren in mallen van Xenos. De eitjes die kocht bij de natuurwinkel om te verstoppen in de tuin bleken toch melk te bevatten. Een foutje die ik mezelf niet kwalijk neem (dat is waarom een een veganist zegt niet 100% veganistisch te eten, een foutje kan gebeuren).
We aten beide paasdagen bij familie, een lunch op eerste paasdag bij schoonfamilie en borrel + avondeten bij mijn ouders. Door mijn schoonzusje werd ik verrast door heerlijke linzensoep (waar ik graag het recept nog van wil) naast noten cranberry desem brood met voor erop avocado, komkommer en kiemen, heerlijk! Voor bij de thee had ze cakes gebakken, waarvan een hartige met van alles erin (dat recept wil ik ook graag!;)) waaronder een ei. In deze overgangsfase sla ik zo’n heerlijk zelfgebakken plakje cake niet af en ik ga het recept graag maken zonder ei en laten proeven. Waarom geen ei meer voor mij, lees je hier
De kinderen hadden donderdag wel een gekookt eitje mee om te verven, want die hadden we nog. Onze eitjes werden altijd langs de deur gebracht door een jongen van school vanuit een biologische boerderij. Afscheid nemen van Daan met z’n eierkar en de eierprikker valt zwaarder dan afscheid nemen van het eitje zelf. Misschien is het sentiment wat aan de onze voedingsgewoontes hangt wel hardnekkiger dan de smaak…Volgend jaar zorg ik voor piepschuimeieren. Stapje voor stapje.
Mama had merinque gemaakt van kikkererwten vocht, de link naar dat recept vind je in het stukje Waarom geen ei.
Zo was onze pasen dus vol met verrassingen en genieten van elkaar. Fijn om iedereen weer te spreken en fijn om met elkaar te eten. Eten is een groot deel van ons leven en misschien daarom zo beladen. Veranderen kost tijd. En inzicht over wat we onze aarde aan doen. We keken samen EarthlingsCowspiracy en Meat the truth. Het maakt me heel verdrietig dat ik niet eerder zo sterk heb kunnen zijn om deze stap te maken, maar ook heel blij dat ik het nu wel doe.
Bedankt voor alle lieve reacties van lezers, vrienden en mensen om mij heen! Ik weet dat iedereen wel iets meer zou willen doen, maar er de tijd niet voor heeft. Met vervang- ideeën en recepten hoop ik jullie een beetje te inspireren…

Liefs Anouk