Vegan heksenkaas

De laatste tijd had ons gezin de heksenkaas herontdekt. Heerlijk op een toastje. Maar ook veel toevoegingen die je eigenlijk niet wilt en dus van roomkaas gemaakt. We eten net als vlees geen kaas meer. Kaas is nog milieu belastender dan vlees en over de gezondheidsnadelen was ik al langer uit. Ik besloot deze spread te veganiseren…

  • 120 gram cashewnoten (gedurende een nacht, maar minstens 1 uur geweekt in een ruime hoeveelheid water)
  • 50 ml water
  • 1 teentje knoflook
  • 5 el gistvlokken (10-15 gram) Gistvlokken smaken naar kaas en bevatten vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur.
  • 3/4 el appelazijn
  • 3/4 el mosterd
  • 1 el citroensap
  • peper
  • zout
  • Verse kruiden (groen van lente-ui, peterseliebieslook,…) in kleine stukjes.
  • Theelepel kokosbloesemsuiker (dit is al jaren de enige suiker die ik in huis heb)
  • Twee eetlepels vegan mayonaise (Mayolijn van Remia gewoon in de supermarkt te krijgen)

Gooi alles in de keuken machine, eerst de cashuwnoten, en mixen maar! Voeg naar smaak nog wat zout of suiker toe.

 

Geef een reactie