Al jaren ben ik fan van Lisette Kreischer. Ik kwam haar op 'het spoor' toen ik Geertje Couwenbergh 'ontdekte', bij haar en Jasmijn Koelink volgde ik een schrijf, yoga, meditatie cursus (mijn perfecte combi, alleen naaien en koken ontbrak ;)) Lisette en Geertje schreven met elkaar de boeken Veggie in pumps en 10WYS
Uit het boekje Lisette in luilekkerland heb ik al zo veel gemaakt en ik belde Lisette op toen ze haar Cupcake Factory nog had om te vragen of ze cupcakes wilde maken zodat mijn lief het bij de Tuinen kon trakteren. Het was wat laat dag dus ging het niet door. Ik bleef Lisette volgen en kreeg een diepe bewondering voor de manier waarop ze haar leven wijdt aan het zorgen voor onze aarde. Haar persoonlijke verhaal staat geschreven in al haar boeken en is steeds weer zo inspirerend om te lezen. Als veganist gelooft ze in de helende werking op onze aarde met al haar prachtige bewoners en ons eigen welzijn. 

Lisette is eén van de co founders van The Dutch Weed Burger

en ze schreef in samenwerking met Stichting Noordzeeboerderij Groente uit zee. Het boek Plant power is ook een pareltje van Lisette. Ze bespreekt alle plantaardigheden die ze in de keuken gebruikt en juist niet gebruikt met duidelijke uitleg waarna ze ons mee neemt door de seizoenen met heerlijke, eenvoudige gerechten. Makkelijk te maken, dus Plant Power ligt bij mij bovenop de stapel! Non fish a lis cious is al even geniaal; lekkernijen die ons aan vis doen denken, terwijl de vissen zelf nog in zee zwemmen. 
Ondertussen weet ik hoe moeilijk het is om bij je standpunt te blijven, door vragen vanuit je omgeving, onderzoek dat van alles en nog wat uitwijst en je eigen up- en downflows in het leven. Mijn respect voor Lisette is nog meer gegroeid door de jaren heen en onlangs mocht ik haar eindelijk ontmoeten. Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn lief een Plant Pharmacy workshop die ze geeft op meerdere plekken en ik was erbij in Rotterdam bij Dille & Kamille. Wat ik vermoedde was waar! Lisette is een down to earth powervrouw, met een steengoed verhaal, zorgvuldig gekozen woorden, zachtheid in haar stem en een twinkel in haar ogen.

 

 

 

Ik mag een prachtig recept uit Lisette's boek The Plant Pharmacy delen. De afgelopen weken had de griep mij ook te pakken. Sinds ik geen dieren en zo weinig mogelijk dierlijk voedsel eet (in het afgelopen jaar af en toe kaas op een pizza) pak ik lang niet alle griepjes mee. Een aantal seizoenen achter elkaar ontsprong ik zelfs de dans. Na de geboorte van de tweeling, de gebroken nachten en weinig tijd om écht gezond te koken, voelde ik mijn weerstand kelderen. Tijdens de workshop stelde Lisette ons voor aan haar veertiental kruidenvrienden en deed de suggestie tijdens de ochtend een kruid te kiezen welke je het meest aantrekt. Aan de hand van eigenschappen, werking of uiterlijk. We maakten een kruiden tinctuur om een aantal weken in te laten trekken (ik moet bekennen dat mijn tinctuur nog in het kastje staat te wachten en het nu waarschijnlijk te laat is het nog te gebruiken; ik durf het niet meer te openen!) en een zakje gemengde kruiden voor thee. 
De kruiden die Lisette gebruikt in haar tuin zijn planten die het goed doen op hollandse bodem en heel praktisch te gebruiken zijn. Zoals brandnetel, vlier en kamille. Wie mij de laatste tijd gevolgd heeft op Intagram weet voor welk kruid ik koos. Het bevorderd de spijsvertering, kan worden ingezet bij lage bloeddruk en migraine en last but not least: het staat in mijn tuin! 
Ik heb het over Rozemarijn. De geurende overwinteraar, groeiend op kliffen aan de middellandse zee, of gewoon in de Hollandse achtertuin. Ook wel 'Dauw van de zee' genoemd.
Ik begon met oogsten zodra ik thuis kwam en nog steeds als het op is wandel ik naar de plant en brouw ik een nieuwe voorraad. Ik drink dagelijks twee maal een half kopje aangevuld met heet water, zodat het gedronken wordt als thee. Er komt een enorme kracht van het dieprode drankje, het smaakt haast medicinaal maar zeker niet vies. Kruidig. Onze kinderen vinden het ook goed te drinken, dat zegt genoeg. 

 

ROSEMARY'S WATER

Oogst twee flinke takken Rozemarijn of een aantal kleinere. Heb je geen verse dan kun je ook gedroogde gebruiken. In natuurvoedingswinkels vind je soms hele takken gedroogde rozemarijn verpakt. Knip de takken in iets kleinere stukken. Het knippen zorgt ervoor dat de sappen makkelijker vrij komen. Doe de rozemarijn in een pan, overgiet haar met ongeveer 1 liter water en doe het deksel op de pan. Verwarm op laag vuur tot het water bijna kookt. Laat ongeveer 3 minuten trekken; het water mag niet gaan koken. Zet het vuur vervolgens uit en laat nog een nacht trekken met het deksel op de pan. 
Maak de volgende dag een fles en dop schoon met kokend water. Giet vervolgens het het getrokken rozemarijn water met tak en al in de fles, dek af met een stukje kaasdoek en zet vast met een elastiekje. Op deze manier kan het blijven trekken. Het recept komt oorspronkelijk van Juliette de Baïracli Levy en zij woonde in heel warme streken. Lisette verteld dat wanneer je gewoon de dop op de fles draait, het kruid veel langer goed blijft door haar antiseptische eigenschappen. Dat ligt waarschijnlijk aan het koudere klimaat van Nederland. Houd het brouwsel uiteraard uit de zon en blijf goed ruiken en proeven. Mijn eigen ervaring is dat het makkelijk een week goed blijft (dan heb ik het ook al op) en als het nodig is, bewaar ik het gewoon in de koelkast.
Neem ervan als je je grieperig of slapjes voelt, Bij een zwakke spijsvertering, indigestie, hoofdpijn, uitblijvende menstruatie, lage bloeddruk, slechte doorbloeding (koude handen en voeten), vermoeidheid of lamlendigheid. 
Met de takken uit een leeggedronken fles en wat zakjes kamille thee (kamille staat nog niet in onze tuin) ben ik nu aan het stomen. Als je er water op giet en weer even laat koken, geeft de rozemarijn je opnieuw een boost!

Lieve Lisette, dankjewel dat ik je recept mocht delen!