BREIEN MET BRANDNETEL

Haken gaat sneller, maar breiwerk vind ik veel mooier, zeker voor kleding. Een poosje geleden vroeg Anja van Homemade4U me of ik wilde niet voor haar wilde bloggen. Hoewel ik niet persé meer hooi nodig had, zal breien tot mijn bezigheden blijven behoren, omdat het zo meditatief werkt en ik er tegelijk iets mee creëer. 
Het leek me te gek om ‘nieuwe’ garens uit te proberen. Garens gemaakt van grondstoffen die een stuk minder belastend zijn dan wol en katoen voor onze aarde. Schrijven doe ik ook zo graag, dus 1 + 1 = 2. Ik ging op bezoek in haar winkel in Bodegraven, waar we gezellig koffie dronken en bij kletsten (dat laatste niet echt, want Lars en Siem begonnen vrijwel meteen met huilen en hielen niet meer op haha!). Ik zocht wat garen uit en ging vol inspiratie naar huis. Wat een gezellige winkel!  

Het eerste materiaal waar ik dolgraag mee aan de slag wilde was brandnetel. Brandnetel ken je misschien om thee van te maken en ik leerde het plantje nog wat beter kennen tijdens de Plant Pharmacy workshop van Lisette Kreischer. Ergens las ik dat de romeinen het al gebruikten om kleding van te maken. Het zou dezelfde eigenschappen hebben als wol. Wol is warmte en kou regulerend, waterbestendig en zichzelf reinigend. Wol helpt op verschillende manieren voor genezing, bijvoorbeeld bij doorliggen en wonden. De luierbroekjes van wol die ik kocht voor de tweeling houden vocht gewoon beter tegen dan de broekjes van plastic!

‘Wol is briljant, het is alleen van schapen’

Een echte veganist gebruikt niks dierlijks, simpel gezegd omdat het het dier toebehoort. Eeuwen en eeuwen hebben mensen dieren gehouden voor vlees, vacht, melk, kaas, eieren en honing. Niks mis mee zou je zeggen, zeker als je het bekijkt als een fair ruilmiddel. De mens verschaft veiligheid en onderdak voor het dier in ruil voor voedsel en grondstoffen. Ik geloof dat we dierlijke producten niet nodig hebben en ben daarom op zoek naar alternatieven. Naast vlees, zuivel, eieren en honing vervang ik ook leer en ben nu op zoek naar alternatieven voor wol. Katoen is behoorlijk milieubelastend, maar koop ik (mits oekoetex en natuurlijk gekleurd) wel. Ik heb nog een behoorlijke voorraad wol en katoen uit de tijd dat ik me nog niet bewust was van het belastende effect op onze aarde en dieren, dus die gebruik ik natuurlijk nog!
Ik vind het geweldig dat het gebruik van brandnetel, hennep en bamboe steeds meer in opkomst zijn en was dan ook helemaal blij verrast toen ik zag dat Homemade4U deze garens in haar assortiment heeft.

Brandnetel breidt erg fijn. Als je net begint aan je project voelt het nog wat stug aan, maar terwijl je het door je handen laat glijden, wordt het steeds zachter. Ik gebruikte voor deze baby short Ortica van Borgo de Pazzi in de kleur mint. Het patroontje vond ik in Jules & Julie 3, een van de breiboeken van Julie Jaeken van Julija’s shop in Antwerpen. Ik ben dol op haar boeken, stuk voor stuk staan de patroontjes op mijn ‘want to make list’. Het broekje wordt niet in de rondte gebreid, je breidt twee identieke banden en naait ze dan samen, het patroon is ideaal voor beginners. In het patroon is het eigenlijk een gestreept broekje, maar ik breide het dus in één kleur.

Ik ben super blij met het resultaat. Hier draagt Siem het broekje. Gisteravond naaide ik er een T-shirt bij die ik overtrok van een fijn shirtje uit de kast. De kleur mint van het broekje gaat zo mooi samen met het oranje bruin uit de collectie van See You At Six. Ik heb besloten om de combi nog eens te maken, maar dan andersom. Op zoek dus naar een breipatroon voor een truitje met korte mouwen :)

Nog even over de eigenschappen van het garen; het droogt niet zo snel als wol en ik durf het broekje ook niet uit te proberen met een wasbare luier eronder, maar het draagcomfort is zeker groot. Een topje op mijn eigen blote huid zou ik er zeker van durven maken! En als ik het goed zie, kunnen we kiezen uit 7 mooie kleuren, maar dat zouden we even aan Anja moeten vragen...